Wortelkanaalbehandeling

Het redden van een ontstoken tand of kies

Meer weten over een wortelkanaalbehandeling

Wat is het?

 • Bij een wortelkanaalbehandeling redden we een tand of kies waarvan de zenuw onstoken is of afgestorven.

 • De tand of kies wordt van binnen grondig gereinigd en daarna weer gevuld.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

 • Bij spontane ernstige pijn doordat de tandzenuw ontstoken is. Dit kan komen door bacteriën die bij de tandzenuw komen, via bijvoorbeeld een gaatje of een barst in een tand.

 • Bij aanhoudende pijn na het gebruiken van koude en/of warme dranken of voedsel.

 • Als je pijn voelt bij bijten, een dikke wang hebt of een zwelling op je tandvlees hebt, dan kan dit een teken zijn van een ontsteking bij de wortelpunt.

 • Als je bent gevallen op je tanden of je hebt je tanden gestoten, is soms een wortelkanaalbehandeling nodig. Kom na een ongeval zo snel mogelijk bij ons langs.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

1. Onderzoek en diagnose

 • We doen een aantal testen om zeker te weten welke tand of kies pijnlijk is.

 • We doen onderzoek om de oorzaak van de ontsteking te achterhalen en toekomstige ontstekingen te voorkomen. We beoordelen of een wortelkanaalbehandeling nog mogelijk is.

 • We maken een röntgenfoto zodat we weten wat we kunnen verwachten en zodat we goed kunnen zien waar en hoeveel wortelkanalen er zijn.

 • Soms is een 3D-scan nodig om de oorsprong van de ontsteking te achterhalen.

2. Pijnvrij werken

 • Voordat we starten, verdoven we de tand of kies goed, zodat je geen pijn hebt tijdens de behandeling.

3. Voorbehandeling en opzoeken van de wortelkanalen

 • We maken de weg naar de kanalen schoon en vrij. Een tand heeft meestal één kanaal, maar een kies kan wel vier of meer kanalen hebben.

 • We verwijderen oud vulmateriaal en ongezond tandweefsel.

 • We isoleren de tand of kies onder een rubber lapje: een rubberdam.

 • Wanneer de weg naar de wortelkanalen schoon is, zoeken we de kanaalingangen. De kanalen zijn erg klein en soms verstopt, daarom gebruiken we een microscoop.

4. Reinigen van de wortelkanalen

 • Wanneer alle kanalen zijn gevonden, maken we deze één voor één schoon in de gehele lengte en maken we ze in stapjes wijder. We verwijderen al het ontstoken zenuwweefsel met kleine vijltjes, speciale meetapparatuur en een reinigings-desinfectievloeistof.

5. Opvullen van de wortelkanalen

 • Het wortelkanaalstelsel is nu schoon. We vullen het met een speciaal cement en een flexibel vulmateriaal.

 • Met een röntgenfoto controleren we of dit goed is gelukt.

6. Afsluiten van de wortelkanaalvulling

 • De oorspronkelijke vorm van de tand of kies herstellen we met een witte vulling.

Afhankelijk van de beginsituatie en de complexiteit zijn voor de wortelkanaalbehandeling één of meerdere behandelingen nodig.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van de complexiteit van de behandeling, welke materialen er nodig zijn en de plek van de behandeling. De totale kosten zijn een optelsom van de verschillende onderdelen van jouw behandelplan.

Een eenvoudige wortelkanaalbehandeling van één kanaal kost ongeveer €600. Vier of meer kanalen ongeveer €850. Als deze ook nog eens complex is doordat er bijvoorbeeld een kroon op de tand zit, of deze kromme wortels heeft, kan de prijs oplopen tot €1200. De behandeling duurt dan ook langer en we er zijn vaak meerdere zittingen nodig.

Achtergrondinformatie kosten We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.

De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief.

De volledige lijst van alle codes, vind je op: https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes

Wist je dat?

Gevoeligheid is het waarschuwingssysteem van je tanden. Dat kan soms vervelend zijn, maar eigenlijk is het heel nuttig. Zo krijg jij een seintje als je te hard op iets bijt, of iets eet of drinkt dat te warm of te koud is.

Als er een gaatje in een tand zit kan deze gevoeliger worden. Dit komt omdat een tand minder goed geïsoleerd is, of omdat er bacteriën bij de zenuw zijn gekomen. De zenuw is dan ontstoken, en een ontstoken zenuw is heel gevoelig voor warm en koud.

Als de bacteriën niet verwijderd worden en het gaatje gevuld, kan een ontstoken zenuw uiteindelijk afsterven. Een afgestorven zenuw is niet meer gevoelig, dus de kiespijn is dan even over.

Na een tijdje ontstaat er een kleine ontsteking aan de wortelpunt van een tand met een dode zenuw, een abces. Dit abces geeft vaak druk, en dat is weer wel gevoelig. Een abces is meer gevoelig voor bijten, kauwen en duwen, niet zo zeer voor warm en koud.