Meer weten over vullingen
Wat is het?
Met een vulling repareren we een tand of kies die beschadigd is. Dit kan komen door een gaatje, slijtage of omdat er een stukje is afgebroken.
We gebruiken uitsluitend tandkleurig materiaal voor vullingen: composiet. Geen zilveren amalgaamvullingen meer.
Wanneer heb ik deze behandeling nodig?
Wanneer een gaatje niet meer kan herstellen, omdat het te groot is om goed schoon te houden.
Wanneer een afgebroken of afgesleten stuk tand of kies gevoelig is.
Wanneer een tand of kies niet meer mooi is of als je gebit niet meer op de juiste manier op elkaar komt.
Wat kan ik verwachten van de behandeling?
1. Pijnvrij behandelen
Meestal verdoven we de tand of kies voordat we de behandeling uitvoeren. Wil je liever niet verdoofd worden? Dat is geen probleem, we overleggen dit met je.
2. Droogleggen
Voor het maken van een goede vulling is het nodig om de tand of kies zo droog mogelijk te houden. We gebruiken hiervoor een rubberen lapje dat we om de kies of tand spannen, een rubberdam. De rubberdam beschermt de wangen en lippen en zorgt ervoor dat er niks achter in de keel kan komen.
3. Verwijderen ongezond weefsel
We halen al het ongezonde weefsel weg. Dit luistert nauw, want we willen zoveel mogelijk van je gezonde tand of kies behouden.
4. Vullen
Wanneer alles schoon is, zetten we een malletje om je tand of kies. Het is belangrijk dat dit malletje goed aansluit. Daarna brengen we vulmateriaal (composiet) aan en harden we dit uit met een blauwe lamp.
5. Afwerken
We zorgen ervoor dat de vulling er goed uitziet, glad is en dat je er goed op kan bijten. Je kan meteen eten en drinken met de nieuwe vulling.
Wat zijn de kosten?
De kosten voor een vulling variëren van €57 tot €291. Dit is afhankelijk van:
De grootte
Het materiaal
De locatie
Wel of geen verdoving.
Wel of geen rubberdam.
Eventuele voorbereidende werkzaamheden, zoals tandsteen verwijderen of een correctie van het tandvlees.
Achtergrondinformatie kosten
We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.
De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief.
De volledige lijst van alle codes, vind je op: https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes
Wist je dat?
Rubberdam, het elastische latex-vrije vel dat we gebruiken om het werkgebied droog te leggen, is niet nieuw. Het werd voor eerst werd geïntroduceerd door Dr. Sanford Christie Barnum, een Amerikaanse tandarts, in de late 19e eeuw. Hij bedacht dit slimme hulpmiddel om de tanden te beschermen tegen speeksel en een steriel werkveld te creëren tijdens behandelingen.
De uitvinding van rubberdam betekende een enorme vooruitgang in de tandheelkunde. Het verbeterde de precisie en efficiëntie van tandheelkundige behandelingen aanzienlijk. Bovendien maakte het voor tandartsen mogelijk om zonder onderbrekingen door speeksel te werken, waardoor de behandeling sneller klaar is. Ook zorgt het er voor dat we al het water goed kunnen afzuigen en het niet achterin de mond terecht komt. Het is dus ook veiliger voor de patiënt.