Tandvleescorrectie

Aanpassen van het zichtbare tandvlees

Meer over tandvleescorrectie

Wat is het?

 • Een tandvleescorrectie kan gedaan worden als er een overschot aan tandvlees is. Het verwijderen van het overschot heet een kroonverlenging.

 • Een tandvleescorrectie kan ook plaatsvinden bij teruggetrokken tandvlees. Dit teruggetrokken tandvlees kan verholpen worden met een ‘recessiebedekking’.

 • Bij een recessiebedekking wordt een stukje tandvlees ergens anders weggehaald en geplaatst bij het teruggetrokken tandvlees.

 • De oorzaak van teruggetrokken tandvlees kan verschillen. De meest voorkomende oorzaken zijn: overbelasting op de tanden of kiezen, te hard poetsen of een ongunstige stand van de tanden of kiezen.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

 • Als je vindt dat je tanden te kort lijken, kan dat komen doordat er te veel tandvlees overheen zit. Als dat het geval is dan is dat gemakkelijk te verhelpen.

 • Bij teruggetrokken tandvlees is de tand soms erg gevoelig voor warm en koud of kan pijn doen bij het poetsen. Na een recessiebedekking is de wortel weer beschermd tegen warme en koude prikkels en slijtage.

 • Door teruggetrokken tandvlees kunnen tanden er lang uitzien. Dit is soms op te lossen met een tandvleesbehandeling.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

 • Als er tandvlees weggehaald wordt, gebeurt dit met een mesje of met een laser. In beide gevallen krijg je een verdoving.

 • Als er tandvlees geplaatst wordt bij teruggetrokken tandvlees, komt dit vanuit een andere plek in de mond. Hiervoor worden beide plekken verdoofd. Na deze behandeling wordt het wondje gehecht.

 • De plek waar het tandvlees vandaan komt, groeit vanzelf en snel weer dicht.

 • Er kan nog wat last zijn na de behandeling, maar tandvlees geneest erg snel en zonder veel napijn.

Wat zijn de kosten?

Een tandvleescorrectie kost €65 bij één tand. Afhankelijk van hoeveel tanden worden behandeld, de behandelmethode en de locatie in de mond, worden de kosten hoger.

Behandeling

Kosten

Tandvlees weghalen bij één tand

Vanaf €65

Tandvlees weghalen bij twee tot zes tanden

Vanaf €167

Tandvlees weghalen met botcorrectie bij één tand

Vanaf €180

Aanbrengen van tandvlees bij voortanden

Vanaf €650

Wist je dat?

Speeksel jouw onzichtbare klusjesman, beschermer, verpleger en schoonmaker is. Speeksel wordt helemaal door jezelf gemaakt en het is echt een onmisbare multifunctionele vloeistof. Het neutraliseert zuren in voeding en zorgt ervoor dat het voedsel tijdens het eten al wordt afgebroken in kleine stukjes.

Nog vijf redenen waarom jij niet zonder speeksel kan:

 1. Speeksel zorgt ervoor dat je goed kan praten. Het zorgt voor een smerende werking. Zo kan je goed praten en blijft je mond goed vochtig.

 2. Speeksel beschermt je tanden door zuren te bufferen.

 3. Speeksel heelt. Speeksel versnelt de wondgenezing, daarom helen wondjes in de mond zo snel.

 4. Speeksel doodt bacteriën en zorgt er dus voor dat je minder ziek wordt.

 5. Speeksel helpt je eten alvast af te breken.