Second opinion

Een tweede mening van een onafhankelijke tandarts

Meer over een second opinion

Wat is het?

Als je onze kijk wil horen op een behandelplan of behandeling van een collega, dan helpen we je hier graag mee.

Wij doen een objectief verslag over onze bevindingen en geven hier een advies over.

Dit verslag krijg je mee en kun je eventueel met je eigen tandarts delen.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

Als je twijfelt aan een behandelvoorstel of behandelplan, dan kan een tweede specialistische mening fijn zijn.

Een second opinion kan ook op verwijzing van je eigen tandarts. Je tandarts kan het advies dan meenemen bij het opstellen van een behandelplan.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

1. Bestuderen van de vraagstelling en beschikbare informatie

Meestal heeft je tandarts al een behandelplan gemaakt en wil je dat we meekijken. We bestuderen vooraf het behandelplan, eventuele opgestuurde röntgenfoto's en behandeldossier.

2. Onderzoek

Tijdens de afspraak van 30 minuten doen we een onderzoek. We bespreken je vraagstelling en verzamelen alle informatie die nodig is om tot een goed advies te komen. Eventueel maken we nog aanvullende röntgenfoto's.

3. Analyseren van gegevens en opstellen van een advies.

Na de afspraak zetten we alle informatie rustig op een rijtje om een gedegen advies te geven. We verwerken alles in een schriftelijk verslag en dit krijg je digitaal van ons. Voor het opstellen van het advies hebben we meestal wel een paar weken nodig.

Wat zijn de kosten?

Het second opinion op zichzelf kost €127.

Als we nieuwe röntgenfoto's nodig hebben, dan worden daar extra kosten voor berekend. De kosten voor de röntgenfoto's kunnen variëren van €20 tot €85 euro.

Als je bruikbare röntgenfoto's meeneemt, dan hoeven we deze niet extra te maken en dus ook niet in rekening te brengen. Er zijn dan alleen kosten voor het beoordelen en analyseren van de foto's. Deze kosten variëren van €15 tot €70 euro.

Achtergrondinformatie kosten

We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.

De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief.

De volledige lijst van alle codes, vind je op: https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes

Wist je dat?

Röntgenfoto's echt een revolutie geweest zijn in de zorg. Daardoor kunnen we een heleboel dingen zien die we niet met het blote oog kunnen zien, we voorkomen daarmee grotere problemen en kunnen preciezer werken. Teveel straling is ongezond maar gelukkig kunnen we met steeds minder straling goede röntgenfoto's maken. Ter vergelijking: elke dag in Nederland krijg je al 2-3 keer meer straling dan met een röntgenfoto bij ons. Met een uurtje vliegen krijg je 5 tot 10 keer meer straling dan met een foto. Maar zelfs in voeding zit er straling: één banaan is 10% van de straling van één röntgenfoto.

Overal waar je bent is röntgenstraling aanwezig. Bij allerlei dagelijkse bezigheden wordt je hieraan blootgesteld. Bij het maken van röntgenfoto’s word je ook blootgesteld aan een hele kleine hoeveelheid straling. Omdat we dit alsnog tot een minimum willen beperken, maken we alleen röntgenfoto’s als het echt nodig is.