Kunstgebit

Een natuurlijk nieuw (klik)gebit

Meer over kunstgebit

Wat is het?

 • Een kunstgebit is uitneembaar en kan alle tanden en kiezen vervangen of een gedeelte ervan.

 • Er zijn verschillende soorten gedeeltelijke kunstgebitten mogelijk, zoals een frame-gebit of een kunsthars-plaat gebit. De tandarts bespreekt de verschillende mogelijkheden met je.

 • Een ‘klikgebit’ is een kunstgebit ondersteund door implantaten. Soms zit een gebit niet meer vast genoeg en geeft de kaak niet voldoende houvast. Implantaten zorgen dat het gebit weer houvast krijgt.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

 • Indien een tijdelijk hulpmiddel nodig is bij verlies van een tand of kies die in het zicht zit.

 • Wanneer het, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk blijkt om tanden en kiezen te vervangen met bijvoorbeeld een brug of implantaten.

 • Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen in de boven- en/of onderkaak.

 • Vervanging van een vorig kunstgebit als deze niet meer voldoet of niet meer goed past. In veel gevallen kunnen we het kunstgebit ook repareren of aanpassen.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

Tijdens een eerste consult bespreken we je wensen en verwachtingen. De tandarts voert een onderzoek uit om te zien hoe de gezondheid is van de slijmvliezen, de kaken en de eventueel nog aanwezige tanden en kiezen. Als het nodig is, maken we röntgenfoto's.

Het maken van een nieuw kunstgebit duurt zes tot acht weken. In deze periode maken we een reeks afspraken waar meestal een week tussen zit.

Deze afspraken verlopen als volgt:

 1. Eerste afdrukken We maken met afdrukmateriaal een afdruk van je onder- en bovenkaak. Deze afdruk gaat naar de tandtechnieker die een afdruklepel op maat maakt.

 2. Definitieve afdrukken Nog een keer happen, maar nu met de afdruklepel op maat. Hiermee krijgen we een nog gedetailleerder afdruk waardoor jouw kunstgebit straks goed past.

 3. Beetbepaling Met behulp van zachte was leggen we vast hoe jouw kaken op elkaar komen bij het dichtbijten.

 4. Passen In deze fase pas je een proefversie van het gebit. Samen kijken we of alles goed op elkaar past en of het gebit mooi staat. Je mag altijd iemand meenemen die goed met je meekijkt.

 5. Plaatsen Het kunstgebit is klaar en wordt geplaatst.

 6. Nazorg Nadat je het kunstgebit een week gedragen hebt, ben je er al een beetje aan gewend. Na een week doen we vaak nog wat kleine aanpassingen waardoor het gebit nog beter zit. Ook eventueel ontstane drukplekjes kunnen we dan verhelpen.

Afhankelijk van de situatie, kunnen we met digitale technieken de behandeling verkorten en comfortabeler maken. Zo scannen we bij een gedeeltelijk kunstgebit de afdruk. Je hoeft dus niet meer te happen.

Als je al een volledig kunstgebit hebt waarvan de basis nog goed is, scannen we de oude prothese. We brengen de verbeteringen in de computer aan en voegen zo stap 2 en 3 samen. Op die manier heb je sneller een nieuw gebit en hoef je minder te happen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een kunstgebit zijn afhankelijk van onder andere het aantal te vervangen tanden/kiezen, het materiaal en de complexiteit. Bovendien zijn er kosten voor het tandtechnisch laboratorium.

Om je toch een idee te geven, zie je hieronder een globale inschatting van de kosten inclusief de techniekkosten van het laboratorium.

Werkstuk

Geschatte kosten inclusief tandtechniek

Eigen bijdrage na vergoeding uit zorgverzekering

Volledig kunstgebit, boven- en onderkaak

€1500*

€420**

Gedeeltelijk kunstegibt ter vervanging van drie tanden

€450**

-

*Een volledig kunstgebit wordt voor een groot deel vergoed vanuit de basisverzekering. Over het bedrag dat wordt vergoed, betaal je mogelijk zelf nog het wettelijk eigen risico.

**Als je een aanvullende tandartsverzekering hebt, wordt er mogelijk (nog) een deel vergoed.

Een klikgebit en het plaatsen van de implantaten wordt in bepaalde gevallen ook voor een groot deel vergoed vanuit de basisverzekering. Over het bedrag dat wordt vergoed, betaal je mogelijk zelf nog het wettelijk eigen risico. Er geldt net als bij een volledig kunstgebit een eigen bijdrage.

Wist je dat?

Een kunstgebit en je tandvlees net zoveel onderhoud nodig hebben als eigen tanden.

Tips voor het reinigen van je kunstgebit:

 • Spoel je prothese na elke maaltijd af met water.

 • Maak het kunstgebit twee keer per dag schoon met water, zeep en protheseborstel. Tip: leg bij het reinigen een doekje of een laag water in de wastafel om stukvallen van de prothese te voorkomen.

 • Alle soorten zeep zijn geschikt. Groene zeep wordt vaak aangeraden, maar je mag ook gewone handzeep gebruiken. Bij erge vervuiling kan je soms afwasmiddel gebruiken.

 • Spoel de prothese en de borstel goed af.

 • Bewaar de prothese ’s nachts droog in een open bakje.

 • 1x per week prothese nacht laten weken in natuurazijn en water (1:1). Daarna goed schoonborstelen en afspoelen!

 • Gebruik geen tandpasta en bruistabletten voor het schoonmaken van het kunstgebit. Tandpasta en bruistabletten bevatten schuurmiddelen en kunnen kleine beschadigingen veroorzaken. Hierdoor wordt het oppervlak ruw en verkleurt de prothese sneller.

 • Probeer nooit vuil te verwijderen met behulp van scherpe nagels, scharen, vijlen of schuurmiddelen. Hiermee kun je de prothese beschadigen. Ook heet water is absoluut niet aan te raden, omdat dit ervoor kan zorgen dat de gebitsprothese vervormd raakt.

 • Gebruik geen bleekmiddel: dit kan het kunsthars aantasten.

Extra tip: Laat je kunstgebit ’s nachts uit.

Het is belangrijk om je kunstgebit ’s nachts uit te laten. Op deze manier kan je tandvlees rust krijgen. ’s Nachts uitlaten verbetert ook de doorbloeding van de kaken waardoor deze minder snel zullen slinken en de prothese dus minder snel te los zal komen zitten.