Kronen en bruggen

Duurzaam herstel van ernstig beschadigde tanden en kiezen

Meer weten over kronen en bruggen

Wat is het?

  • Een kapje over een beschadigde tand of kies om de natuurlijke vorm en kleur te herstellen.

  • Bij een onlay wordt alleen de bovenkant van de kies bedekt, een kroon gaat er volledig overheen. We kijken samen wat het beste is voor je.

  • Een brug bestaat uit meerdere kronen die aan elkaar vastzitten. Hiermee kun je een missende tand of kies vervangen.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

  • Wanneer je een beschadigde tand of kies hebt die we niet meer goed kunnen herstellen met een vulling.

  • Wanneer je een tand of kies mist en een implantaat voor jou niet de beste optie is.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

1. Informeren

Tijdens een controle of consult bekijken we of het verstandig is om deze behandeling te starten. Je krijgt van ons uitleg over de behandeling en een begroting.

2. Behandeling

In de eerste behandeling geven we de tand of kies de juiste vorm, zodat de kroon of onlay later goed past. Vaak verdoven we bij deze behandeling, dit bespreken we van tevoren

We maken een 3D-scan van je mond. Om ervoor te zorgen dat we een nauwkeurige scan kunnen maken en om je tandvlees te beschermen, plaatsen we een touwtje tussen de tand of kies en het tandvlees.

De scan sturen we direct naar het tandtechnisch laboratorium en we maken een tijdelijke kroon, onlay of brug.

3. Overleg

Je behandelaar bekijkt en bespreekt met de tandtechnicus de vormgeving. Als dit naar wens is, maakt de tandtechnicus de kroon, onlay of brug af.

4. Plaatsen

Drie weken na de behandeling komt het werk terug van het lab en kan het gepast worden. Vaak maken we dan een röntgenfoto om te zien of het goed aansluit, dit is niet altijd te beoordelen zonder. Als het goed past en jij tevreden bent, zetten we het vast.

Wat zijn de kosten?

Voor een kroon of onlay liggen de kosten tussen de €700 en €1.350. Voor een brug ter vervanging van één kies zijn de kosten tussen de €1.800 en €3.000.

De prijs is afhankelijk van de complexiteit van de behandeling. Zo is er in sommige gevallen een (uitgebreide) voorbehandeling nodig om een kroon te kunnen plaatsen. Daarnaast spelen de materiaalkeuze en de kosten van de tandtechnicus een rol, dit is grotendeels afhankelijk van jouw wensen. De kosten van de tandtechnicus zijn een groot onderdeel van de kosten van de kroon of brug.

Achtergrondinformatie kosten We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.

De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief.

De volledige lijst van alle codes, vind je op: https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes

Wist je dat?

Tandglazuur supersterk is en het de zachtere binnenkant van je tand, het dentine, beschermt. Het tandglazuur slijt minder snel en is beter bestand tegen aanvallen van buitenaf. Daarom is het belangrijk om zuinig te zijn op je tandglazuur.

Drie tips om oud te worden met je eigen tandglazuur:

1. Snij zure voeding in stukjes

Citrusvruchten bevatten veel zuur. Vermijdt afhappen en probeer je mond na het eten van zuren te neutraliseren door te spoelen met water.

2. Wees bedacht op verstopte zuren en suikers

Als iets zuur smaakt is het makkelijk. Maar fabrikanten verbergen zuren vaak met veel suikers of zoetstoffen, zoals bij cola en andere frisdranken.

3. Poets voor het eten of wacht 1 uur met poetsen nadat je hebt gegeten

Glazuur wordt door het eten een beetje zacht. Geef speeksel de tijd om het glazuur te herstellen.

Wij doen er alles aan om je tandglazuur zo lang mogelijk te behouden. Als we een kroon of brug gaan maken slijpen we zo min mogelijk van je eigen tand of kies af, om zoveel mogelijk tandglazuur te behouden. Om nog minder van je eigen tand weg te hoeven slijpen, gebruiken we een sterke hechtlijm.