Implantaat

Vervanging van een missende tand of kies

Meer weten over implantaten

Wat is het?

  • Een implantaat is een schroefje dat we als kunstwortel in de kaak plaatsen als de eigen tand of kies ontbreekt

  • Op deze kunstwortel kunnen we een kroon zetten in de vorm van een tand of een kies.

  • Met een ander opzetstuk op de kunstwortel kunnen we een kunstgebit meer houvast geven.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

  • Wanneer je een verloren tand of kies wilt vervangen, om kauwvermogen of je lach te herstellen.

  • Wanneer je kunstgebit te los zit, is het mogelijk om met implantaten een klikgebit te maken. Hierdoor zit het vaster.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

1. Onderzoek

We beginnen met een goed onderzoek en we bespreken jouw wensen. Hierna kunnen we adviseren of een implantaat de juiste oplossing is. Zo ja, dan bespreken we de mogelijkheden, het behandelplan en de begroting.

2. Chirurgische behandeling

Deze behandeling gebeurt altijd met verdoving. We maken een gaatje in de kaak waar het implantaat in vast wordt gedraaid. Houd er rekening mee dat je hierna een week rustig aan doet, onder andere met sporten.

3. Nazorg

Eén tot twee weken na de behandeling kom je terug. We bekijken dan de genezing en verwijderen de hechtingen.

4. Vastgroeien

Het duurt drie tot zes maanden voordat een implantaat goed vaststaat in het bot. Tijdens deze periode geven je een passende tijdelijke oplossing voor je ontbrekende tand of kies.

5. Kroon of gebit

Als het implantaat goed is vastgegroeid, kunnen we hier een definitieve kroon of een klikgebit op maken. Hiervoor maken we een 3D-scan of een afdruk van je mond, waar het tandtechnisch laboratorium mee aan het werk gaat. Na enkele weken kan de kroon of het gebit geplaatst worden.

6. Onderhoud

Het implantaat moet, net als je eigen tanden en kiezen, goed schoon gehouden worden. In de weefsels en het bot om het implantaat, kunnen ontstekingen ontstaan. Om dit te voorkomen, adviseren we onze gasten met implantaten om minimaal twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een implantaat zijn afhankelijk van de complexiteit, de hoeveelheid bot, de kwaliteit van het bot, het aantal implantaten, de locatie in de mond en de conditie van het tandvlees rondom het implantaat.

Om je een idee te geven van de kosten zie je hieronder een voorbeeld van één implantaat op de plaats van een kies. In het geval van dit voorbeeld spelen geen factoren mee die het moeilijker maken, zoals te weinig bot.

Onderzoek en gegevens verzamelen

€75 – €270

Behandelplan, kosten bespreken en voorbereiding op de chirurgische behandeling

€50 – €100

Chirurgische behandeling

€1000 – €1500

Nazorg

€50 – €100

Het maken van de tand of kies

€1000 – €1500

Totale kosten over een periode van 4-6 maanden

€2175 – €3470

Achtergrondinformatie kosten

We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.

De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief.

De volledige lijst van alle codes, vind je op: https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes

Wist je dat?

Na het trekken van een tand of kies je lichaam begint met het genezen van het bot. Het maakt nieuw botweefsel aan om de lege plek op te vullen. Dit nieuwe bot wordt sterker na verloop van tijd en zorgt ervoor dat je mond weer gezond en veerkrachtig wordt. Het is een natuurlijk proces van je lichaam om te herstellen en sterker te worden. Door slim gebruik te maken van dit proces is het mogelijk om verschillende behandelingen in te zetten, zoals implantaten.