Gebitsreiniging

Houd je gebit mooi en gezond

Meer weten over een gebitsreiniging

Wat is het?

Bij een gebitsreiniging verwijderen we aanslag, tandsteen, plak en andere verontreiniging.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

  • Als je veel tandsteen of aanslag hebt. Dit kun je namelijk zelf niet meer wegpoetsen.

  • Als je ontstoken tandvlees hebt. We noemen dit gingivitis. Ontstoken tandvlees kan bloeden, pijn doen of zorgen voor een vieze smaak en slechte adem.

  • Als je diepere ontstekingen hebt in het tandvlees en het onderliggende bot. Dit noemen we parodontitis. (zie tandvleesbehandelingen)

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

Afhankelijk van hoe uitgebreid het gebit gereinigd moet worden, voert de preventie-assistente, mondhygiëniste of tandarts eerst een onderzoek uit. Hiermee kunnen we zien of er ontstekingen zijn en waar. Daarna maken we een behandelplan.

Met speciale instrumenten en apparatuur reinigen we de tanden. Als het nodig is, kleuren we de tandplak met een kleurstof, zodat we samen kunnen kijken waar je het lastig vindt om schoon te maken.

Het reinigen kan gevoelig zijn. De gevoeligheid komt meestal door het koelwater. Als je het prettig vindt, kunnen we gebruik maken van een verdoving.

Om de behandeling comfortabeler te maken, hebben we een zogenaamde Airflow One. De Airflow One maakt gebruik van speciale poeders waarmee de tanden worden schoongespoten. Het water wordt verwarmd, waardoor je minder gevoeligheid ervaart tijdens de behandeling.

Tot slot nemen we tips met je door die specifiek bij jouw gebit passen. Het is handig als je je eigen tandenborstel en mondverzorgingsproducten meeneemt naar de afspraak. We kijken dan of je de juiste hulpmiddelen hebt voor jouw gebit.

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn afhankelijk van de reiniging die jij nodig hebt. Reiniging bij een ontsteking in het kaakbot (parodontitis) is ingrijpender dan een reiniging waarbij de ontsteking oppervlakkig is.

Om je toch een idee te geven van de kosten zie je hieronder een voorbeeld waarbij geen ontsteking van het kaakbot is. Dus gewoon tandsteen en aanslag verwijderen boven het tandvlees.

Een onderzoek naar het tandvlees kost ongeveer tussen de €40 en €80.

Een reinigingsafspraak bij LACH Mondzorg duurt minimaal 15 minuten en maximaal 60 minuten.

Per 15 minuten kost een reinigingsafspraak ongeveer €45. Het kan zijn dat je meerdere afspraken nodig hebt om alles goed te reinigen en om de mond gezond te krijgen.

Achtergrondinformatie kosten We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.

De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief.

De volledige lijst van alle codes, vind je op: https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes

Wist je dat?

Tandplak zacht is en je het zelf kunt verwijderen. Als je dit dagelijks doet voorkom je dat je tandvleesproblemen krijgt en zorg je ervoor dat er geen tandsteen vormt. Tandsteen kan je zelf niet meer weg krijgen met poetsen. Een mondhygiënist, preventie-assistente of tandarts kan het tandsteen voor je verwijderen.

Vijf TIPS voor minder tandplak en tandsteen

Tandplak kan je niet voorkomen. Je kan er wel voor zorgen dat je minder tandplak opbouwt en dat deze minder schadelijk is voor je tanden en tandvlees. Tandplak die lang blijft zitten wordt tandsteen. Minder tandplak betekent dus ook minder of geen tandsteen.

1. Verwijder tandplak twee keer per dag door te poetsen.

2. Verwijder tandplak tussen de tanden en kiezen één keer per dag met ragers, stokers of floss.

3. Drink voldoende water over de gehele dag, dit voorkomt een droge mond. Daarnaast zorgt het ervoor dat je voldoende speeksel aanmaakt. Dit is gunstig aangezien speeksel een reinigende werking heeft.

4. Eet gezonde voeding en beperk je tot maximaal zeven eet- en drinkmomenten op een dag. Verminderen van suiker en zetmeelrijke voeding zorgt voor minder schadelijke tandplak.

5. Slaap voldoende en vermijd stress. Stress zorgt ervoor dat je speekselproductie en speekselkwaliteit verminderen waardoor er meer schadelijke tandplak ontstaat.