Meer over gebitsreconstructie
Wat is het?
Een gebitsreconstructie is het zo goed mogelijk herstellen van het gebit naar de oorspronkelijke situatie of naar een nieuwe gewenste situatie.
Bij een volledige gebitsreconstructie komen vaak verschillende soorten behandelingen kijken. Denk hierbij aan het gezond maken van tanden en tandvlees, het plaatsen van facings en implantaten of een beugel.
Wanneer heb ik deze behandeling nodig?
Als het gebit niet meer functioneert zoals jij dat wilt, of als je niet tevreden bent met hoe je gebit eruit ziet. We bekijken alles samen om er achter te komen hoe we kunnen zorgen dat je weer tevreden bent.
Door de jaren heen gaat een gebit langzaam achteruit. Dit kan veroorzaakt worden door het verschuiven of verliezen van tanden en kiezen, gebitsslijtage, gaatjes en tandvleesproblemen.
Wat kan ik verwachten van de behandeling?
Voor een gebitsreconstructie werken we met meerdere tandartsen en tandartsspecialisten, omdat er verschillende soorten behandelingen aan bod kunnen komen. Afhankelijk van de benodigde behandelingen, kan een volledig behandeltraject een paar weken tot jaren duren. Een vaste tandarts begeleidt het behandeltraject en deze tandarts is ook jouw aanspreekpunt.
Voor iedereen is het behandeltraject anders, maar de eerste stappen zijn altijd gelijk. Deze zijn als volgt:
1. Verzamelen van gegevens
We gaan uitgebreid in op je wensen. We maken foto's van je gezicht, foto’s van de mond en we maken een 3D-scan van je gebit om in de computer je gebit van alle kanten te kunnen bekijken. We leggen vast hoe je onderkaak staat ten opzichte van je bovenkaak en hoe je dichtbijt.
2. Verwerken van de gegevens en een behandelplan maken dat aansluit bij jouw wensen.
Na het verzamelen van de gegevens, bestuderen we deze om zo tot een planning te komen die logisch is opgebouwd en bij jou past.
3. Bespreken van het behandelplan
Nadat we het plan gemaakt hebben wordt dit met jou besproken. We leggen je uit welke keuzes er zijn en welke kosten hierbij horen. We kunnen je ook digitaal laten zien wat er mogelijk is. Daarna maken we samen een gefaseerde planning afgestemd op jouw wensen.
4. Uitvoeren van de behandelingen
De uitvoering gaat dan volgens de op maat gemaakte planning voor jou.
Wat zijn de kosten?
Het eerste onderzoek kost maximaal €300. De kosten voor het uitvoeren van het behandelplan kunnen enorm variëren en zijn afhankelijk van jouw wensen en keuzes.
Achtergrondinformatie kosten
We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.
De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief.
De volledige lijst van alle codes, vind je op: https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes
Wist je dat?
Een gezonde mond meer doet dan alleen bijten en jou voorzien van een glimlach. Het heeft ook veel effecten voor je algemene gezondheid:
Goede spijsvertering; Een gezond gebit helpt je bij het goed kauwen, fijnmalen en verteren van voedsel, zodat je voedingsstoffen goed kunt opnemen.
Verscheidenheid in voeding: Met een gezond gebit kun je eenvoudiger gevarieerd eten, je hoeft je geen zorgen te maken om hard voedsel.
Duidelijke spraak: Een gezond gebit zorgt ervoor dat je duidelijk kunt praten en gemakkelijk kunt communiceren met anderen.
Voorkomen van infecties: Door je mond schoon te houden, bijvoorbeeld door regelmatig te poetsen en naar de tandarts te gaan, verklein je het risico op infecties in je mond en de rest van je lichaam.
Gezond hart: Een gezond gebit helpt ook je hart gezond te houden door het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Diabetesbeheersing: Goede mondverzorging en regelmatige controles bij de tandarts kunnen mensen met diabetes helpen om hun bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden.
Algemeen welzijn: Een gezond gebit draagt bij aan een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen, waardoor je je beter voelt en positiever in het leven staat.