Tandextrusie

Optimaal gebruikmaken van jouw tandwortel

Meer over tandextrusie

Wat is een tandextrusie?

Bij een tandextrusie wordt de tandwortel ietsje uit het bot getrokken. Dit kan door middel van een beugel of een instrument.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

  • Soms is een tand te ver beschadigd of afgebroken om nog goed te gebruiken. Door deze behandeling is het weer mogelijk genoeg houvast te krijgen voor een kroon.

  • Als het bot rondom een tand niet op dezelfde hoogte ligt als bij de buren. De tand kan dan verplaatst worden om dezelfde hoogte te krijgen. Dit is handig als je het bot correct wil krijgen voordat je bijvoorbeeld een implantaat kan plaatsen.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

  • Extrusie met een beugel:   Met behulp van slotjes en elastiekjes kun je de tand verplaatsten. Dit duurt enkele weken. We zien je dan enkele weken achter elkaar om het proces goed in de gaten te houden. Het kan nodig zijn het tandvlees ietsje los te maken tussendoor, maar dit gebeurt dan met verdoving.

  • Extrusie met een instrument:   In deze behandeling wordt de tand direct verplaatst door hem voorzichtig te trekken. Dit gebeurt met verdoving. Na het plaatsen op de juiste positie wordt de tand vastgezet om vast te groeien om de nieuwe positie.

1. Verzamelen van gegevens

We zullen eerst moeten onderzoeken welk type extrusie het meest verstandig is en waar je comfortabel mee bent. Je krijgt dan ook een begroting mee.

2. Extrusie

De beugel wordt geplaatst of de tand wordt direct wat verplaatst.

3. Controle

We controleren of de tand op de juiste positie staat om mee door te gaan.

4. Maken van de kroon/plaatsen implantaat

Afhankelijk van waarom de behandeling gedaan is wordt er een kroon geplaatst of juist een implantaat geplaatst. Voor meer informatie over een kroon of implantaat kan er gekeken worden op de pagina's die daarvoor bestemd zijn.

Wat zijn de kosten?

 

Orthodontische extrusie 

Chirurgische extrusie 

Plaatsen  

€220  

€250

Controle  

€35 per bezoek  

 €35 per bezoek

Kroon na verplaatsing

€800

€800

Achtergrondinformatie kosten  We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.  

De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief. 

De volledige lijst van alle codes, vind je op:  https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes