Beugels

Zichtbaar of onzichtbaar, voor alle leeftijden

Meer weten over beugels

Wat is het?

Een beugel is een hulpmiddel om je tanden te verschuiven naar een betere plek. Een recht gebit is eenvoudiger schoon te houden en dat verlaagt het risico op gaatjes, tandvleesproblemen en slijtage.

Er zijn verschillende soorten beugels. Wij gebruiken doorzichtige beugels, zogenaamde aligners, en de bekende slotjesbeugel, ook wel bracketbeugel genoemd.

Wanneer heb ik deze behandeling nodig?

  • Wanneer je het vervelend vindt dat één of meerdere tanden scheef staan.

  • Wanneer je in het verleden een beugel hebt gedragen, maar je tanden weer zijn verschoven.

  • Ter voorbereiding op een uitgebreider behandelplan met bijvoorbeeld kronen en/of implantaten.

  • Om gebitsproblemen, zoals slijtage te minimaliseren.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

Een beugelbehandeling bestaat uit 5 onderdelen.

1. Onderzoek en het maken van een behandelplan

Tijdens de eerste afspraak brengen we je wensen in kaart en verzamelen we alle gegevens. We helpen je met het maken van de keuze voor een vaste of doorzichtige beugel. Vervolgens maken we röntgenfoto’s uit verschillende hoeken, een 3D-scan van je mond en een aantal gewone foto's.

Met deze gegevens gaat de tandarts aan de slag. Alles wordt uitgebreid geanalyseerd en er wordt een 3D-beeld van het eindresultaat gemaakt. Daarna nemen we contact op voor een vervolgafspraak.

2. Bespreken van het behandelplan en de kosten

We bespreken de mogelijkheden en de eventuele risico’s van een beugel bij jouw gebit. We bespreken de verwachte duur van het beugeltraject.

Als je akkoord gaat met het voorgestelde plan en de kosten, kunnen we de beugel gaan bestellen.

3. Plaatsen van de beugel

Het plaatsen van een slotjesbeugel gebeurt in één afspraak van 90 minuten. Het plaatsen van een doorzichtige beugel duurt 60 minuten.

De behandeling doet geen pijn. Je kunt wel een paar dagen last hebben van gevoeligheid na het plaatsen. Bovendien kan het in het begin lastig zijn om hard of taai voedsel te eten.

4. Beugelcontroles

Je hebt regelmatig beugelcontroles bij onze tandarts voor orthodontie en de ortho-assistente. Deze controles duren 15 tot 30 minuten. Hoe vaak de controles nodig zijn, ligt aan het type beugel. We houden in de gaten dat precies de juiste hoeveelheid druk op je gebit staat. Dus niet te veel, maar ook niet te weinig.

5. Verwijderen van de beugel en vasthouden van het resultaat

Wanneer we het eindresultaat hebben bereikt, verwijderen we de beugel. We plaatsen dan een zogenaamde retainer. Dat is een uitneembare, doorzichtige nachtbeugel. Soms wordt er ook een spalkje geplaatst. Dat is een vast draadje achter je voortanden.

Een beugelbehandeling duurt gemiddeld 1,5 tot 2 jaar. Eenvoudige correcties zijn sneller uit te voeren.

Wat zijn de kosten?

Hieronder zie je een globaal overzicht van de kosten. Dit is een optelsom van verschillende onderdelen die afhankelijk zijn van jouw situatie; de complexiteit van de behandeling, het benodigde materiaal en de duur van de beugelbehandeling.

Onderzoek, maken en beoordelen van 3D-röntgenfoto en het maken van een behandelplan

€350

Bespreken van het behandelplan

€70

Plaatsen van een vaste beugel

€1500

Plaatsen van een doorzichtige beugel

€2000

Beugelcontroles

Ongeveer €50 per afspraak.

Verwijderen van de beugel en plaatsen retentie-apparatuur.

€120-€200 voor het verwijderen van de beugel

€100-€200 voor de nachtbeugel

De zorgverzekeraar vergoedt een beugelbehandeling alleen als je een speciale aanvullende verzekering hebt. Kinderen worden meeverzekerd op de aanvullende verzekering van hun ouders. Tegenwoordig hanteren sommige verzekeraars een wachttijd van een jaar. Als je meer wil weten over vergoedingen en/of wachttijd, raden we je aan om contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar.

Achtergrondinformatie kosten

We werken in de mondzorg met vaste tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dit is een lijst met codes en omschrijvingen, die staan voor verschillende onderdelen van een behandeling.

De kosten voor een behandeling zijn de optelsom van de verschillende onderdelen hiervan. Deze onderdelen hebben allemaal een vastgesteld maximumtarief.

De volledige lijst van alle codes, vind je op: https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-kosten-en-vergoedingen/tarieven-2024/code-f-orthodontie-2024

Wist je dat?

Er veel verschil is tussen vaste en doorzichtige beugels? We hebben de belangrijkste voor- en nadelen per behandeling in een tabel gezet.

Doorzichtige beugels (aligners)

Vaste beugels (brackets)

Onzichtbaarheid

Minder zichtbaar

Aligners zijn transparant en vallen minder op.

Meer zichtbaar

Brackets zijn zichtbaar en kunnen invloed hebben op het uiterlijk.

Uitneembaarheid

Uitneembaar

Aligners kunnen worden uitgenomen tijdens eten en tandenpoetsen. Dit vergemakkelijkt de mondverzorging en behoudt eetgewoonten.

Niet uitneembaar

Vaste brackets zijn permanent aan de tanden bevestigd en vereisen geen discipline om te dragen, maar wel elastiekjes in de meeste gevallen. Elastiekjes moeten 22 uur per dag worden gedragen voor effectieve behandeling.

Comfort

Comfortabel

Aligners hebben geen scherpe draden of brackets die ongemak kunnen veroorzaken. Ze zijn over het algemeen comfortabeler om te dragen en veroorzaken minder irritatie in de mond.

Minder comfortabel

Brackets en draden kunnen aanvankelijk ongemak en irritatie veroorzaken in de mond totdat men eraan gewend raakt. Irritatie neemt na verloop van tijd af.

Complexiteit behandelingen

Mild tot matig

Aligners zijn effectief voor milde tot matige orthodontische problemen.

Mild tot complex

Vaste beugels kunnen een breder scala aan orthodontische problemen aanpakken, inclusief complexe gevallen.

Discipline en verantwoordelijkheid

Veel discipline

Het succes van een alignerbehandeling hangt af van de discipline en medewerking van de patiënt. Aligners moeten 22 uur per dag worden gedragen om effectief te zijn. Vergeten of slordig zijn met het dragen kan het resultaat beïnvloeden.

Iets minder discipline

Vaste beugels vereisen minder discipline en verantwoordelijkheid, omdat je deze niet kan uitdoen. Echter, het dragen van elastiekjes kan nog steeds nodig zijn voor effectieve behandeling.

Mondhygiëne

Eenvoudig

Het schoonmaken van tanden met aligners is eenvoudiger, omdat ze uitgenomen kunnen worden. Dit helpt bij het behouden van goede mondhygiëne.

Extra aandacht

Het schoonmaken van tanden met vaste brackets vereist extra inspanning, omdat voedselresten gemakkelijk kunnen blijven hangen rond de brackets en draden. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op tandbederf en tandvleesproblemen als de mondhygiëne niet goed wordt onderhouden.